درمان پرکاری تیروئید به معنای افزایش فعالیت تیروئید یا تولید بیشازحد هورمونهای تیروئید است. تیروئید به عملکرد قلب و … کمک میکنند.
پرکاری تیروئید
تیروئید یک غده در گردن است که مسئول تولید هورمونهای تیروئید است که به کنترل سطح انرژی بدن، سرعت متابولیسم، رشد و توسعه عضلات، عملکرد قلب و عملکرد سیستم عصبی کمک میکنند.
زمانی که تیروئید بیشازحد فعالیت میکند و هورمونهای تیروئید را بیشازحد تولید میکند، بهعنوان پرکاری تیروئید شناخته میشود. دو شرایط شایع پرکاری تیروئید عبارتاند از:
- هیپرتیروئیدیسم (ازجمله بیماری گریوز):
در این حالت، تیروئید بیشازحد هورمونهای تیروئید مانند تیروکسین (T4) و ترییدوتیرونین (T3) را تولید میکند. این ممکن است منجر به افزایش سرعت متابولیسم بدن، اضطراب، روانپریشی، لاغری، افزایش تعریق، اختلالات خواب، لرزش، افزایش ضربان قلب و دیگر علائم مرتبط با بیشفعالی تیروئید شود.
- گویتر توکسیک:
در این حالت، تیروئید بزرگ میشود و همچنین بیشازحد هورمونهای تیروئید تولید میکند. این میتواند به علائمی مانند بزرگی و تورم گردن (گویتر)، افزایش حجم تیروئید، سختی نفس، ضربان قلب سریع و نامنظم، لاغری، اختلالات گوارشی و سایر علائم مرتبط با پرکاری تیروئید منجر شود.
در صورت تشخیص پرکاری تیروئید، معمولاً با روشهای مختلف ازجمله داروها، درمان رادیواکتیو تیروئید، یا در برخی موارد جراحی، کنترل و مدیریت بیشفعالی تیروئید انجام میشود. مشاوره و درمان توسط یک پزشک متخصص در این زمینه بسیار مهم است.

علائم پرکاری تیروئید
این نشانهها متنوع است و برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد؛ اما برخی از نشانههای شایع پرکاری تیروئید عبارتاند از:
- اضطراب و عصبانیت بیشازحد
- بیقراری و احساس بیخوابی
- افزایش ضربان قلب و تپش قلب
- افزایش تعریق و حس گرمایی
- لاغری بدون دلیل قابلتوجه
- تغییرات مزاجی و روانپریشی
- خستگی و ضعف عمومی
- عدم تحمل به گرما
- لرزش دستها
- خشکی پوست و مو
- ریزش مو
- افزایش اشتها
- اضطراب و ترس بیشازحد
- تغییرات در دوره قاعدگی (دوره نامنظم، خفیف شدن و یا قطع شدن قاعدگی)
- اختلالات گوارشی مانند اسهال
در صورت مشاهده یکی یا چند تا از این علائم، لازم است که به پزشک متخصص مراجعه شود تا تشخیص صحیح ارائه شود و در صورت لزوم درمان مناسب انجام شود.

درمان پرکاری تیروئید
برای درمان این بیماری روشهای متعدد وجود دارد که رایجترین آنها عبارتاند از:
- گیاهان دارویی: برخی گیاهان دارویی مانند کوملین (Coleus forskohlii) و زنجبیل (Zingiber officinale) ممکن است در کاهش فعالیت تیروئید کمک کنند. بسیار مهم است که مصرف این گیاهان تحت نظر یک پزشک متخصص یا پزشک طب سنتی صورت گیرد.
- آهن دانهها: مصرف برخی آهن دانهها مانند سبزیها سبز تیره، برنج قهوهای و نخود ممکن است به کاهش فعالیت تیروئید کمک کند.
- آنتیاکسیدانها: مصرف مواد غذایی غنی از آنتیاکسیدانها مانند میوهها و سبزیها، ممکن است به بهبود عملکرد تیروئید کمک کند.
- داروها: استفاده از داروها برای کنترل فعالیت تیروئید میتواند در مواردی مانند هیپرتیروئیدیسم گریوز (Graves’ disease) مؤثر باشد. داروها میتوانند به کنترل تولید هورمونهای تیروئید کمک کنند و علائم را کاهش دهند.
- داروهای بتا بلوکرها: این دسته از داروها بهمنظور کنترل علائم مرتبط با بیشفعالی تیروئید مورداستفاده قرار میگیرند. آنها به کاهش ضربان قلب، تنش عصبی، لرزش و اضطراب کمک میکنند.
- رادیواکتیو تیروئید: در برخی موارد، استفاده از رادیواکتیو جهت کاهش فعالیت تیروئید و کاهش تولید هورمونهای تیروئید مورداستفاده قرار میگیرد. این روش بهعنوان یک درمان دائمی ممکن است انتخاب شود.
- جراحی: در برخی موارد پیچیده، مانند گویتر توکسیک یا عدم تحمل به درمان دارویی، عمل جراحی جهت برداشتن یا کاهش حجم غده تیروئید ممکن است لازم شود.
همچنین، برخی تغییرات در سبک زندگی و تغذیه میتوانند به بهبود و کنترل پرکاری تیروئید کمک کنند. بهطورمعمول، مصرف غذاهای حاوی یود کم، کاهش استرس، مدیریت تغذیه سالم و استفاده از روش و استراحت میتواند مفید باشد.
به هر صورت، اقدام به هر نوع درمان بهتر است با یک پزشک مورد اعتماد مشورت کنید تا اطمینان حاصل کنید که درمان بهدرستی انجام میشود و تداخلی با درمانهای دیگر ندارد.
سؤالات متداول
- پرکاری تیروئید یعنی چه؟
زمانی که تیروئید بیشازحد فعالیت میکند و هورمونهای تیروئید را بیشازحد تولید میکند، بهعنوان پرکاری تیروئید شناخته میشود.
- آیا پرکاری تیروئید علائم دارد؟
این بیماری علائم بسیار دارد که شایعترین آنها عبارتاند از: اضطراب و عصبانیت بیشازحد، بیقراری و احساس بیخوابی، افزایش ضربان قلب و تپش قلب و افزایش تعریق و حس گرمایی و…
برای دیدن مقالات مذهبی و بنرهای لایه باز اینجا کلیک کنید