خواص گیاه مریمگلی در طب سنتی (Calendula officinalis) یک گیاه دارویی با خواص درمانی متعدد است. در طب سنتی و اسلامی از آن استفاده میشود.
گیاه مریمگلی
این گیاه دارای خواص بسیارند که در ذیل به برخی آنها اشاره شده است:
- خواص ضدالتهابی: گیاه مریمگلی دارای خواص ضدالتهابی قوی است و در کاهش التهابات پوستی، التهابهای دستگاه تنفسی و التهابات دیگر بدن مفید است.
- خواص ضدعفونیکننده: مریمگلی خواص ضدعفونیکننده دارد و میتواند در کنترل رشد باکتریها و قارچها کمک کند. بهعنوانمثال در درمان عفونتهای پوستی و زخمها مفید است.
- خواص آرامشبخش: این گیاه خواص آرامشبخشی دارد و در کاهش استرس، اضطراب و افسردگی کمک میکند. استفاده از گل مریم بهصورت رایحهدرمانی) آروماتراپی ( میتواند حالت روحی را بهبود بخشد.
- خواص ضد اکسیدانی: مریمگلی حاوی ترکیبات ضد اکسیدان قوی است که میتواند در مبارزه با آسیبهای اکسیداتیو در بدن کمک کند و سلولها را از آسیبهای اکسیداتیو محافظت کند.
- خواص بهبوددهنده پوست: این گیاه در بهبود و تسکین مشکلات پوستی مانند آفتابسوختگی، التهاب پوست، زخمهای خفیف و ترمیم بافت پوست مؤثر است.
- خواص آنتی اسپاسم و دیک: مریمگلی خواص آنتی اسپاسم و دیک دارد و در کاهش تشنجهای عضلانی مفید است.
گیاه مریمگلی را میتوان بهصورت عصاره، روغن اسانس، کرمها، پمادها و چای استفاده کرد. قبل از استفاده از مریمگلی، بهتر است دستورالعملها و مقدار مصرف موردنیاز را رعایت شود. همچنین، در صورت بروز هرگونه علائم ناخوشایند پس از مصرف مریمگلی، بهتر است مصرف را متوقف کرده و به پزشک متخصص مراجعه شود.
عوارض مریمگلی
این گیاه بهطورکلی بهعنوان یک گیاه دارویی امن تلقی میشود و به طور عمومی مشکلات جدی و عوارض جانبی ندارد. بااینحال، برخی افراد ممکن است به مریمگلی حساسیت داشته باشند و علائم حساسیتی را تجربه کنند. در صورت بروز هرگونه علائم ناخوشایند، مصرف را متوقف کرده و به پزشک خود مراجعه کنید.
عوارض جانبی نادر گزارش شده از مصرف مریمگلی عبارتاند از:
- حساسیت پوستی: برخی افراد ممکن است بهصورت خارش، قرمزی، تورم و تحریک پوستی در ناحیه مورداستفاده حساسیت نشان دهند.
- تداخل با داروها: مریمگلی ممکن است با برخی از داروها تداخل داشته باشد. قبل از استفاده از مریمگلی، بهتر است با پزشک خود در مورد مصرف همزمان با داروهای خاص مشورت کنید.
- اثرات هورمونی: در برخی موارد، استفاده از مریمگلی در دامها میتواند تأثیری بر سطح هورمونها داشته باشد. بااینحال، تأثیر مستقیم بر سطح هورمونها در انسانها تاکنون مشاهده نشده است.
- تداخل با بیماریها و شرایط خاص: در صورت مبتلا به برخی بیماریها و شرایط خاص مانند آلرژیهای شدید و اختلال خونریزی، استفاده از مریمگلی را با مشاوره پزشک خود انجام دهید.
مهم است که قبل از استفاده از مریمگلی یا هر گیاه دیگری، با پزشک خود درباره نحوه استفاده و مقدار مصرف صحبت کنید. همچنین، بهتر است استفاده از مریمگلی را با مصرف معتدل و بر اساس دستورالعمل توصیه شده انجام دهید.
روشهای مصرف مریمگلی
گیاه مریمگلی، بهعنوان یک گیاه دارویی و آشپزی معروف است و روشهای مختلفی برای مصرف آن وجود دارد. در ذیل برخی روشهای مصرف مریمگلی مورد بررسی قرار گرفته است:
- استفاده از کرم یا پماد مریمگلی: کرم یا پمادی که حاوی عصاره یا عصاره خشک مریمگلی را مستقیماً بر روی پوست بمالید. این روش برای درمان زخمهای خفیف، آفتابسوختگی، التهاب پوست و سایر مشکلات پوستی مفید است.
- استفاده از چای مریمگلی: برگهای خشک مریمگلی را در آب جوش بریزید و به مدت 10-15 دقیقه بگذارید تا عصاره آن استخراج شود. سپس این چای را بنوشید. این روش در کاهش التهابها و عفونتهای داخلی مفید است.
- استفاده از روغن مریمگلی: از روغن اسانس مریمگلی بهصورت موضعی روی پوست استفاده کنید. این روش میتواند در تسکین التهابات پوستی و مشکلاتی مانند آفتابسوختگی مفید باشد. قبل از استفاده از روغن مریمگلی، آن را با یک روغننباتی از قبیل روغنزیتون تقطیر کنید و سپس مقداری از آن را روی پوست بمالید.
- استفاده در آشپزی: از برگهای تازه یا خشک مریمگلی در آشپزی و تهیه غذاها استفاده کنید. برگها را خردکرده و به سبزیها، سالادها، غذاها و چای گیاهی اضافه کنید.
قبل از استفاده از مریمگلی، بهتر است دستورالعملها و مقدار مصرف موردنیاز را رعایت کنید. همچنین، در صورت بروز هرگونه علائم ناخوشایند پس از مصرف مریمگلی، بهتر است مصرف را متوقف کرده و به پزشک خود مراجعه کنید.
سؤالات متداول
- گیاه مریمگلی دارای چه خواص درمانی است؟
این گیاه خواص بسیار دارد از جمله، ضدالتهابی، ضدعفونیکننده، آرامشبخش، ضد اکسیدانی، بهبوددهنده پوست و…
- آیا این گیاه عوارض جانبی دارد؟
مریمگلی از گیاهان امن است و عوارض جانبی ندارد. بااینحال، ممکن است برخی افراد نسبت به مریمگلی حساسیت داشته باشند.