درمان بیماری سنگ کلیه، از تجمع املاح نمک و مواد معدنی در کلیه سنگ‌های کوچک و بزرگ در کلیه تولید می‌شود و علائم آن در ادرار مشاهده می‌شود.

علت شکل‌گیری سنگ کلیه

عوامل متعددی می‌توانند به ایجاد سنگ‌های کلیه منجر شوند، از جمله:

  1. ژنتیک: اگر در خانواده شما سابقه نیفرولیتیازیس وجود داشته باشد، ممکن است شما نیز به این بیماری مبتلا شوید.
  2. ترکیب ادرار: ترکیب ادرار، از جمله مقدار مواد معدنی موجود در آن، می‌تواند سنگ‌زایی را تسهیل یا مشکل کند.
  3. تغذیه نامناسب: مصرف زیاد مواد غذایی غنی از پروتئین، نمک و سنگین، به ایجاد سنگ‌ها کمک می‌کند.
  4. نقص در مایعات: عدم مصرف مقدار کافی از آب و مایعات می‌تواند ترکیب ادرار را تغییر دهد و سنگ‌ها را تشکیل دهد.
  5. فعالیت‌های بدنی ناگهانی: ورزش‌های شدید و بیش از حد منجر به افزایش تولید ادرار و تغییر ترکیب آن می‌شود.
  6. بیماری‌های مزمن: برخی بیماری‌های مزمن مثل دیابت و به‌خصوص دیابت نوع 2 به ایجاد سنگ‌های کلیه کمک می‌کند.
  7. داروها: مصرف برخی داروها مانند دیورتیک‌ها (داروهای ادرارآور) نیز ممکن است عوامل خطرزا باشد.

درمان بیماری سنگ کلیه

درمان سنگ کلیه

بسته به‌اندازه و مکان سنگ‌ها و عوامل دیگر، درمان‌های متفاوتی برای نیفرولیتیازیس وجود دارد. این درمان‌ها شامل مصرف مایعات بیشتر، داروها، فعالیت‌های فیزیکی و در مواردی جراحی برای حذف سنگ‌ها می‌شوند.

در طب سنتی و تراپی‌های مکمل، برخی روش‌های معمول به‌عنوان تکمیلی به درمان‌های مدرن برای سنگ کلیه (نیفرولیتیازیس) مورداستفاده قرار می‌گیرند؛ اما توجه داشته باشید که درمان سنگ کلیه باید توسط پزشک متخصص تعیین و نظارت شود و روش‌های سنتی نباید به‌تنهایی به‌عنوان درمان اصلی استفاده شوند. در ادامه، برخی از روش‌های سنتی معمول برای درمان سنگ کلیه ذکر شده است:

  1. استفاده از گیاهان دارویی: برخی گیاهان دارویی می‌توانند به‌عنوان آرامش‌بخش و تسکین‌دهنده در درمان سنگ کلیه مفید باشند. گیاهانی مانند آویشن، زنجبیل، مریم‌گلی، پونه و مرزنجوش از جمله گیاهانی هستند که در تسکین علائم مرتبط با سنگ کلیه مفیدند. این گیاهان معمولاً به‌عنوان چای یا عرق مصرف می‌شود.
  2. رژیم غذایی: تغذیه مناسب در کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه مؤثر است. کاهش مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین و نمک، افزایش مصرف مایعات (آب) و مصرف مواد غذایی حاوی فیبر به بهبود سلامت کلیه و کاهش تشکیل سنگ‌ها کمک می‌کند.
  3. رفع استرس: استرس ممکن است به افزایش تولید سنگ‌های کلیه منجر شود. تمرینات تنفسی، مدیتیشن، یوگا و فعالیت‌های روانی به کاهش استرس و افزایش آرامش کمک می‌کنند.
  4. جراحی طب سنتی: برخی روش‌های جراحی طب سنتی در درمان سنگ کلیه مورداستفاده قرار می‌گیرند. این روش‌ها ممکن است شامل ماساژ نقاط خاص روی بدن، اعمال گرما و سردی و تجویز داروهای گیاهی باشند.

توصیه می‌شود که همواره با پزشک خود مشورت کنید قبل از استفاده از هرگونه روش درمانی جدید، از جمله روش‌های سنتی یا تکمیلی.

عوارض سنگ کلیه

سنگ‌های کلیه عوارض و مشکلات متعددی را برای فرد مبتلا ایجاد می‌کند. در ذیل، عوارض مهمی که ممکن است به علت سنگ کلیه رخ دهند آورده شده است:

  1. درد شدید: یکی از عوارض اصلی سنگ کلیه درد شدید در ناحیه پایین لانه کمر است. این درد ممکن است ناگهانی آغاز شود و به شکم پخش شود. این درد معمولاً به‌عنوان درد کلیه» شناخته می‌شود و می‌تواند بسیار شدید باشد.
  2. خون در ادرار (هماتوریا): وقتی سنگ کلیه از مجرای ادراری عبور می‌کند، ممکن است ایجاد تراکم و آسیب به لایه داخلی مجاری ادراری شود که به خونریزی در ادرار منجر می‌شود. این ممکن است به‌عنوان گزارش اولیه خون در ادرار تشخیص داده شود.
  3. عفونت ادراری: سنگ‌ها می‌تواند مجرای ادراری را تنگ کند و جریان ادرار را متوقف نماید. این موقعیت ممکن است به عفونت ادراری منجر شود. علائم این عفونت شامل تب، تغییرات در رنگ و بوی ادرار و درد یا سوزش در زمان ادرار می‌شود.
  4. ازکارافتادگی کلیه: در موارد نادر، اگر سنگ بزرگی به مجرای ادراری گیر کند و عرضه جریان ادرار به کلیه را متوقف کند، ممکن است کلیه از کار بی افتد. این وضعیت بسیار جدی است و نیاز به تداخل پزشکی فوری دارد.
  5. آسیب به کلیه: در بعضی موارد، سنگ کلیه ممکن است به کلیه آسیب برساند و باعث تخریب بافت کلیه شود. این وضعیت نیاز به مراقبت و درمان مداوم دارد.
  6. تشکیل سنگ مجدد: افراد مبتلا به سنگ کلیه ممکن است در آینده نیز سنگ‌های دیگری تشکیل دهند، به‌ویژه اگر عوامل مشابهی که به تشکیل سنگ اولیه منجر شدند، همچنان وجود داشته باشند.

در صورت تجربه هر یک از علائم یا عوارض مشابه با سنگ کلیه، بهترین کار این است که به پزشک مراجعه کرده و تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.

پرسش‌های متداول

  1. چرا سنگ کلیه شکل می‌گیرد؟

علت شکل‌گیری سنگ کلیه مختلف‌اند از جمله: ژنتیک، ترکیب ادرار، تغذیه نامناسب و…

  1. چگونه سنگ کلیه درمان می‌شود؟

مصرف مایعات بیشتر، داروها، فعالیت‌های فیزیکی، رژیم غذایی، استفاده از گیاهان دارویی و…

 

برای دیدن مقالات مذهبی اینجا کلیک کنید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *