درمان اسهال ناگهانی. هرکسی ممکن است در مدت زندگی خود یکمرتبه اسهال ناگهانی را تجربه کرده با شد و این بیماری عوامل مختلف دارد.
اسهال ناگهانی و علل آن
این بیماری ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. برخی از علل شایع اسهال ناگهانی عبارتاند از:
- عفونتهای ویروسی: ویروسهای مختلف مانند روتاویروس، نروویروس، آدنوویروس و غیره میتوانند باعث عفونت گوارشی شوند و اسهال ناگهانی ایجاد کنند.
- عفونتهای باکتریایی: برخی از باکتریها مانند سالمونلا، شیگلا، اشریشیا کلی و… میتوانند عفونت گوارشی و اسهال ناگهانی ایجاد کنند.
- عفونتهای پارازیتی: موجودات پارازیتی مانند ژیاردیا و کریپتوسپوریدیوم میتوانند عفونت گوارشی و اسهال ناگهانی را ایجاد کنند.
- مصرف مواد غذایی آلوده: مصرف مواد غذایی ناشی از آلودگی با میکروبها و باکتریها میتواند باعث اسهال ناگهانی شود.
- عوارض دارویی: مصرف برخی از داروها مانند آنتیبیوتیکها، مسهلها و دیگر داروها میتواند باعث اسهال شود.
- عوارض غذایی: مصرف برخی از مواد غذایی یا نوشیدنیها که برای برخی افراد ناسازگاری دارند، میتواند باعث اسهال شود.
- استرس و اضطراب: استرس شدید و اضطراب ممکن است بهصورت غیرمستقیم باعث ایجاد اسهال ناگهانی شود.
- بیماریهای مرتبط با گوارش: برخی بیماریهای گوارشی مانند سندرم روده تحریکپذیر (IBS) و بیماریهای التهابی روده میتوانند باعث اسهال ناگهانی شوند.
- عوارض شیمیایی: مواد شیمیایی آلوده در محیط، مصرف آب آلوده یا مواد سمی میتوانند باعث اسهال ناگهانی شوند.
عوارض اسهال ناگهانی
اسهال میتواند عارضههای مختلفی را به دنبال داشته باشد که در ذیل به برخی آنها اشاره شده است:
- خشکی و کمبود آب: ازدستدادن مایعات بیش از حد باعث کمبود آب و خشکی بدن، خستگی، سردرد، سستی، ادرار تیره کاهش وزن میشود.
- الکترولیتهای ناشتا نا: اسهال میتواند باعث کمبود الکترولیتهای حیاتی مانند سدیم، پتاسیم و کلرید شود که ممکن است نشانههایی مانند بیخوابی، تپش قلب، بیاشتهایی، تنگی نفس و تغییرات مزاجی را به دنبال داشته باشد.
- ضعف عمومی: ازدستدادن انرژی و مواد غذایی میتواند باعث ضعف عمومی و کاهش کارایی فیزیکی و ذهنی شود.
- افتادگی و ناتوانی: افتادگی و کاهش قدرت عضلات بدن ممکن است به دنبال اسهال شدید باشد.
- خطر عفونتهای دیگر: اسهالهای شدید و مداوم میتوانند باعث کاهش مقاومت بدن در برابر عفونتهای دیگر شوند.
- بیشترین خطر از اسهالها، بهویژه در کودکان و افراد مسن، ترتیب بدشدن و بهشدت دیابتیها، ازدستدادن مایعات بدن و کمبود نمکهای الکترولیتی است که میتواند منجر به اختلالات جدی قلبی و عصبی شود و ازاینرو حتماً در صورت استمرار اسهال و شدت آن و یا همراه شدن با سایر علائم، باید به پزشک مراجعه شود.
درمان اسهال
درمان اسهال بستگی به علت و شدت آن دارد. در بیشتر موارد اسهالهای خفیف و معمولی ممکن است با استفاده از اقدامات خودمراقبتی و درمان خانگی کنترل شوند. اگر اسهال شدید، مداوم و همراه با علائم نگرانکننده باشد، بهتر است به پزشک مراجعه شود تا تشخیص دقیق و درمان مناسب انجام شود.مانند موارد ذیل:
- مایعات و الکترولیتها: مصرف مایعات بیشتر، مانند آب، عصارهها، آبنباتها، چای و الکترولیتها (مانند نمکهای خوراکی) برای جبران مایعات و نمکهایی که از دست دادهاید، بسیار مهم است.
- غذای ملایم: در مدت اسهال، مصرف غذاهای ملایم و غذاهایی که میتوانند سبب تحریک معده نشوند (مثلاً نان سفید، میوهها، سبزیها خام و…) بهبود را تسریع میکند.
- اجتناب از مصرف برخی مواد: اجتناب از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهایی که ممکن است باعث تحریک معده و اسهال شوند، مثل مواد غذایی چرب، نفاخ، حاوی قند بالا و… مفید است.
- مصرف داروها: برخی داروها مانند ضدافسردگیها و… ممکن است به درمان اسهال کمک کنند. اما مصرف داروها را تنها بر اساس دستور پزشک انجام دهید.
- مصرف پروبیوتیک: مصرف پروبیوتیکها که حاوی میکروارگانیسمهای مفید هستند، میتواند به تقویت روده و کاهش اسهال کمک کند.
- داروهای ضداسهال: برخی داروهای ضداسهال مانند لو پرامید (Loperamide) میتوانند به بهبود وضعیت کمک کنند. اما مصرف داروها را تنها بر اساس دستور پزشک انجام دهید.
بهتر است در صورت ادامه اسهال یا بروز علائم نگرانکننده، به پزشک مراجعه شود تا تشخیص دقیقتری ارائه دهد و درمان مناسب را تعیین کند. همچنین، درصورتیکه با دیگر علائم همراه باشد مثل تب، خونریزی، دلپیچه، تشنج و… به طور فوری به پزشک مراجعه شود.
پرسشهای متداول
- چه چیزی باعث اسهال ناگهانی میشود؟
عوامل مختلفی می تواند باعث اسهال نا گهانی شود. مانند غذای آلوده ، بیماری ، عوارض دارویی و…
- شیوه درمان این بیماری چیست؟
درمان اسهال بستگی به علت و شدت آن دارد. اما برخی از شیوههای درمانی عبارتاند از: مایعات و الکترولیتها، غذای ملایم، اجتناب از مصرف برخی مواد، مصرف داروها و…